Donorcontract voorbeeld bekende donor

alleenstaande moeder bam bekende donor donorcontract donorovereenkomst lesbisch ouderschap Dec 10, 2023

OneWish Kompas biedt een donorcontract voor als je een bekende donor hebt gevonden. Voor als je alleenstaande vrouw (BAM moeder) bent die via zelfinseminatie zwanger wil worden van een spermadonor. We hebben ook een overeenkomst speciaal voor lesbisch ouderschap, als jullie een vrouw-vrouw koppel zijn en een bekende donor hebben gevonden.

De overeenkomst is niet bedoeld voor donoren die anoniem willen zijn of die niet open staan voor een ontmoeting met het kind. Ieder kind heeft namelijk recht op kennis over zijn of haar afstamming (informatie over wie de biologische vader is).

Onze donorovereenkomst onderscheidt zich op de volgende punten:

  1. Maatwerk; Wij bieden een maatwerk overeenkomst door onze expert/specialist. Op internet vind je soms ook overeenkomst die niet up-to-date, niet rechtsgeldig zijn of die je zelf moet invullen. Wij begeleiden je in de snel en zorgvuldig bij alle stappen.
    Let op, een contract van internet wordt niet getoetst door een expert en bieden weinig tot geen mogelijkheden tot maatwerk voor jullie gewenste situatie.
  2. Goedkoop; Onze overeenkomst is 3x zo goedkoop dan bij een notaris of advocaat. We kunnen dit tarief bieden omdat we samenwerken met het OneWish.nl platform en ons werkproces simpel en efficiënt houden waardoor we veel sneller kunnen werken.
  3. Snelheid; Na aankoop ontvang je binnen uiterlijk 14 dagen de concept overeenkomst.
  4. ID verificatie; onze software identificeert alle partijen via iDIN, zodat je zeker wie dat de ander is wie hij/zij zegt te zijn.
  5. Getuige; Jullie zetten na het identificeren een digitale handtekening en een medewerker van OneWish Kompas tekent ook met jullie mee. Zo dienen wij als getuige om de rechtsgeldigheid van de handtekening te bevestigen.

De donor ziet af van de mogelijkheid om voogdij aan te vragen, zodat geen familierechtelijke verhouding ontstaat. Je kunt samen bepalen welke rol de donor inneemt, hoe vaak hij het kind kan zien en op de hoogte wordt gehouden. Jij en de spermadonor komen overeen dat hij er voor open staat zijn (biologische) kind(eren) te ontmoeten als het kind dit wenst.

Welke informatie komt in de overeenkomst?

Jij (of jullie) vullen de persoonsgegevens in van zowel de ontvanger(s) als gever (donor) in. Je geeft aan of je samenwonend of gehuwd bent, de eventuele partner van de ontvanger tekent mee. Alle partijen gaan akkoord met kunstmatige (zelf)inseminatie thuis of via een donorkliniek. Hiermee bewijzen alle partijen naar elkaar dat de donor geen verwekker is, waardoor hij geen ouderschapsrechten of plichten heeft. Ook geven jullie wat context over jullie kinderwens en hoe jullie elkaar hebben ontmoet. Daarnaast geven jullie aan af of- en hoeveel omgang de donor mag hebben en of hij (regelmatig) op de hoogte gehouden wordt.

Het belang van medeondertekeningen en getuigen

Als het om juridische overeenkomsten gaat, is het hebben van een handtekening niet altijd voldoende om de geldigheid ervan te garanderen. Medehandtekeningen en getuigen zijn vaak vereist om de juridische status van een document te versterken. Een medehandtekening is een extra handtekening die wordt toegevoegd aan een document dat al door een andere partij is ondertekend. Dit wordt gedaan om te bevestigen dat de originele handtekening authentiek is en dat het document volledig is uitgevoerd. Aan de andere kant is de getuige iemand die de ondertekening van de overeenkomst waarneemt en bevestigt dat de handtekening geldig is en dat de persoon die het document ondertekent, is wie hij beweert te zijn. Medehandtekeningen zijn belangrijk omdat ze extra zekerheid bieden dat een document en de ondertekening ervan correct is uitgevoerd.


 Samenvatting

Bevat afspraken over:

  • De man is donor en geen verwekker;
  • Donor wordt geen juridisch ouder en heeft geen rechten of plichten richting het kind;
  • Duur van- en aantal donaties;
  • Verklaring erfelijke ziektes;
  • Rol van de donor;
  • Contact en betrokkenheid met het kind.
  • Bewijst met een getuige de geldigheid van de handtekening.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Met dit contract waarborg je de juridische positie tussen een bekende spermadonor, de ontvanger(s) en een kind. Als je niets regelt of gewoon zelf iets op papier zet kan dit tot lastige juridische situaties leiden. Download niet zomaar een 'kant-en-klare'  overeenkomst van internet, deze documenten kunnen sterk verouderd of onjuist zijn. De overeenkomst van OneWish Kompas biedt alle partijen duidelijkheid en geeft mogelijkheid tot maatwerk. Een donorovereenkomst is een familierechtelijke overeenkomst. Dit houdt in dat de afspraken moeten worden nageleefd. Het is niet 'maar' een plan of intentie. Als de rechter een oordeel moet geven over een donorovereenkomst dan kijkt hij naar de inhoud, naar hoe de overeenkomst tot stand is gekomen (al dan niet onder begeleiding) en naar de overige feiten en omstandigheden waaronder natuurlijk het belang van het kind.

Bestel jouw werkboek of overeenkomst

Nieuwsbrief ontvangen?

Zo blijf op de hoogte van nieuws en artikelen.

Je kunt je op ieder moment afmelden

We helpen je navigeren, van kennismaking tot zwangerschap 

OneWish Kompas is er voor wensouders, vooral single vrouwen en vrouw-vrouw koppels 🏳️‍🌈, op zoek naar een bekende donor- of als je al een donor hebben gevonden.